AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Híres emberek, akik Alzheimer-kórban szenvedtek

Ha végignézzük azon híres emberek listáját, akik Alzheimer-kórban szenvedtek, ráeszmélünk, hogy a betegség a prominens személyiségeket sem kímélte.

Puskás Ferenc (1927. április 1. – 2006. november 17.)

Magyarország egyik legnagyobb büszkesége, akinek az egész világon ismerik a nevét, a legendás Aranycsapat olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes kapitánya, becenevén Öcsi bácsi 39 évesen abbahagyta a futballozást és futballedző lett. 1956-ban családjával együtt elhagyta az országot és csak 1981-ben tért haza végleg. Puskás Ferencet a halála előtti években (2000-től) Alzheimer-kórral kórházban kezelték, az intézményt csak kivételes napokon hagyhatta el rövid időre.

 

 

Agatha Christie (1890. szeptember 15. – 1976. január 12.)

A világszerte „a krimi koronázatlan királynőjeként” ismert angol írónő egészségi állapota 1971-től kezdve rohamosan romlott. Ian Lancashire és Graeme Hirst, a torontói egyetem két kutatója az írónő tizenöt regényét megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a művésznő Alzheimer-kórban szenvedhetett. Az elemzett regényekben ugyanis sokszor ismétlődnek bizonyos fordulatok, szavak, s ezen ismétlődések gyakorisága az írónő utolsó éveiben megkétszereződött.

 

 

 

Ronald Reagan (1911. február 6. – 2004. június 5.)

Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke 1981 és 1988 között töltötte be hivatalát. Az Alzheimer-kór jelei leköszönése után jelentkeztek nála, majd 1994-ben jelentette be hivatalosan, hogy a kórban szenved. Ezután egyre ritkábban szerepelt a nyilvánosság előtt. A nemzetnek címzett 1994. novemberi, betegségéről szólólevelét így indítja: „Most megkezdem azt az utazást, amely életem napnyugtájához fog vezetni…” Ekkor már az Alzheimer-kór olyan stádiumában tartott, hogy csak feleségét ismerte fel. Mindennapjait a falevelek összegereblyézése töltötte ki, amit titokban a testőrök mindig újra és újra szétszórtak. Rendszeresen előfordult, hogy hajnali 3 órakor fontos tárgyalásra öltözött fel, mintha még mindig a Fehér Házban érezte volna magát.

 

 

 

 

Charles Bronson (1921. november 3. – 2003. augusztus 30.)

A világszerte ismert amerikai színész legismertebb filmjei: Bosszúvágy, Volt egyszer egy Vadnyugat, A Hét mesterlövész. Charles Bronson-nál a kilencvenes évek végén diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, amelynek előrehaladottabb stádiumában már ő maga sem emlékezett arra, mekkora színészlegendának is számít.

 

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok