AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór kezelése

Az Alzheimer-kór orvosi kezelése elengedhetetlen.

Az Alzheimer-kór leggyakoribb formájában 65 éves kor felett jelentkezik, de egy korán felbukkanó, ún. örökölt típusa is létezik.


A tünetek megjelenését követően az Alzheimer-kór lefolyása átlagosan 8-10 év, természetesen ez az idő egyénenként változó.

 

Jelenleg nincs gyógymód az Alzheimer-kór ellen, vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyek segítségével ellenőrzés mellett tünetei enyhíthetők. A statisztikai adatok szerint az Alzheimer-kóros betegek 75%-át otthon, családi környezetben ápolják, és csak 25%-uk kerül intézeti gondozásba.

 

 

Gyógyszeres kezelés

 

Az Alzheimer-kóros betegeknek Magyarországon két gyógyszercsoport áll rendelkezésére jelenleg. Az első csoportba két hasonló hatóanyagú gyógyszer tartozik, a donepezil és a rivastigmin. Ezek a még korán felismert stádiumban lassíthatják a betegség lefolyását. Amennyiben nem válik be valamelyik, akkor a másikkal kell próbálkozni. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek 25-30%-ánál a hozzátartozók már 3 hónapos kezelés után is láttak kisebb javulást.

 

A másik gyógyszercsoportba tartozó memantin másképpen befolyásolja az idegsejtek működését, mint az előbbi két hatóanyag. A memantin az agysejtek pusztulását gátolja. Ennek a szedését az Alzheimer-kór közepesen súlyos és súlyos szakaszában javasolják.

 

Ezen kívül antidepresszáns gyógyszereket is írhatnak fel a betegnek, amely segíthetnek kezelni a depressziót, amely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral. Emellett segíthet a betegséget kísérő ingerlékenységet és agresszivitás csökkentésében is.

 

Terápiás kezelések

 

Az egyik ilyen, az orvosok szerint fontosnak tartott kezelés a csoportos terápiás beszélgetés, illetve vita. Ezek a helyzetek ösztönzik a betegeket a gondolkodásra, vagyis agytevékenységüket serkentik. A másik kezelési forma az emlékezés terápia, például fényképek nézegetése vagy zenehallgatás a csoportban, amely arra ösztönzi az Alzheimer-kóros betegeket, hogy múltbéli emlékeket idézzenek fel. Emellett alkalmazható még agytorna is, ilyen például a keresztrejtvényfejtés vagy a számolási feladatok megoldása.

 

Mozgás

 

Az Alzheimer-kór gyógyszeres kezelését mozgásterápiával is ki kell egészíteni. Ezzel a vérkeringés felgyorsul, és így a test minden részén jobb vérellátást biztosít. Ideális például egy kiadós séta, az úszás vagy a kerékpározás. Legfontosabb azonban a rendszeresség, bármelyik mozgásformát is választják. Szintén nagyon fontos a családi figyelem és törődés is, mert ez a betegség teljes életmódváltást követel az érintett Alzheimer-kórban szenvedő betegtől.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok