AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór és az alvászavar

Tíz demenciában szenvedő beteg közül hét küzd alvási problémákkal.

Ha a beteg olykor-olykor napközben is alszik hosszabb-rövidebb ideig, az még inkább a napi ritmus eltolódásához vezet. Az ápoló hozzátartozók sokszor éppen úgy szenvednek az alváshiánytól, akár maguk a betegek.

 

Az alváshiány következtében a testi és szellemi teljesítőképesség csökken, az immunrendszer gyengül. A fáradtság ingerültséget okoz. Ezzel szemben az alvás kipihentté tesz, és regenerálja a szervezetet.

 

Miért szükséges a megfelelő alvás?

 

Életünk közel egyharmadát alvással töltjük. Miközben álmodunk, agyunk aktívan működik, ekkor dolgozza fel a napi történéseket. Az alvás kezdeti szakaszában mozgunk, pozíciót váltunk ágyunkban. Ezt követi az alvás mélyebb stádiuma.

 

A felnőttek átlagosan hét órát alszanak; ez természetesen nem törvényszerű, minden embernek más az alvási igénye. A lényeg, hogy felébredve kipihentnek és energiával teltnek érezzük magunkat. Belső óránk jeleket küld, szabályozza az alvás-ébrenlét napi ritmusát. Ha ez valamilyen oknál fogva eltolódik, a páciens gyakran felébred a kora reggeli órákban, az ebből adódó hiányt pedig nem lehet napközbeni alvással pótolni.

 

Milyen a pihentető alvás?

 

Az alvás különböző fázisaiban különböző folyamatok zajlanak. Energiával tölti fel a szervezetet, fokozza az anyagcserét. Alvás közben az immunrendszer is dolgozik, és védi szervezetünket a fertőzésektől. Miközben alszunk, memóriánkban raktározódnak a tanultak.

 

Döntő szerepe van az alvás időtartamának is

 

A túl sok és a túl kevés alvás is negatívan hat a kognitív funkciókra. A Londoni Egyetem tanulmánya is ezt támasztja alá. A felmérésben résztvevő 1459 nőt és 3972 férfit öt csoportra osztották (legfeljebb öt órát, hat órát, hét órát, nyolc órát alvókra, illetve azokra, akik éjszakánként legalább 9 órát alszanak).

 

Különböző kognitív tesztekkel öt éven keresztül vizsgálták, hogy az éjszakai alvás időtartama hatással van-e az emberek memóriájára. A legjobb eredményekkel azok a nők büszkélkedhetnek, akik éjjelente hozzávetőleg hét órát alszanak, és azok a férfiak, akik napi hat-nyolc órát töltenek alvással éjjelente. Az ennél kevesebb és több alvásmennyiség is negatív hatással volt az emlékezőképességre.

 

Az életkorral változnak az alvási szokások

 

Az idősebb emberek korábban kelnek, és esténként korábban érzik fáradtnak magukat. Az alvás időtartama rövidül, mivel az éjszakai alvást többször megszakítják hosszabb ébrenléti periódusok. Az alváshiány pótlására gyakran beiktatnak egy kis délutáni szunyókálást.

 

Az Alzheimer-kór hatására hogyan változik meg az alvás-ébrenlét ritmus?

 

Az Alzheimer-kórban szenvedő idős embereknek, az egészséges idősekhez képest tovább tart elaludniuk. Éjjelenete gyakrabban felébrednek, és tovább vannak fel. Ebben az ébrenléti időszakban sokkal zaklatottabban viselkednek, mint egészséges kortársaik, álmatlanul hánykolódnak az ágyukban, nyugtalanul forgolódnak.

Ennek egyik oka, hogy a mozgás lehetővé teszi számukra, hogy érzékeljéksaját testüket, ez biztonságot ad nekik, csökkenti a félelmet és így tudnak újra elaludni. Ha nem tudnak megnyugodni, és nem lelik meg a biztonságot, amit keresnek, zaklatottan járkálnak, míg ki nem merülnek. Az éjszaka és nappal ritmusa gyakran a visszájára fordul.

 

Az éjszakai alváshiány pótlását a szervezet egy idő után követeli, ezért nappal gyakran alszanak kicsit, ám ez ahhoz vezet, hogy este nem tudnak majd időben elaludni. Az alvás folyamata feldarabolódik.

 

 

 

Mi a teendő, ha az éjszakai alvás folyamata megszakad?

 

Segíthet a napirend megszervezése. Az unalom és a passzivitás elkerülése érdekében a betegeknek biztosítani kell olyan elfoglaltságot, amiben örömüket lelik és leköti őket. Teljesen normális, ha az egészséges idős emberek alszanak délután, és ez a pihenésüket szolgálja. Ám épp emiatt, ha az Alzheimer-kórban szenvedő betegek már délután kipihenik magukat, este nem fognak tudni aludni. Az esetleges izgalmakkal járó elfoglaltságokat délelőttre vagy kora délutánra időzítsék, hogy estére lecsengjenek a napi események.

 

Az optimális alvási feltételek segíthetnek!

 

Az Alzheimer-kórban szenvedő pácienseknek több időre van szükségük, hogy elaludjanak. Körülbelül 10 perccel azután, hogy lefeküdtek olyan érzésük támad, mintha elveszítették volna saját testüket, és nem érzékelik azt. Az orientáció és a biztonság hiánya nyugtalanná teszi a betegeket és félelemmel tölti el őket. Az Alzheimer-kóros páciensek azért mozognak és hánykolódnak az ágyukban, hogy észleljék testüket és biztonságra leljenek.

 

A túl puha matrac tetézi a bajt, nem csak azért, mert bizonytalanságérzetet kelt, hanem azért is, mert a gyenge és idős embereknek nehéz megfordulniuk rajta.

 

Alkalmazható a bazális stimuláció, a mikrostimulációs technika (MIS) és a Bobath-módszer. Ezek abban segítik a pácienst, hogy észlelje saját testét, és önállóan is képes legyen testhelyzetét változtatni.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok